Rådstua Teaterhus skal stimulere til utvikling av profesjonell scenekunst og ivareta barn, unge og amatører som driver med scenekunst.

Huset skal være en arena hvor byens befolkning får oppleve kreativ og nyskapende scenekunst.

Den skapende og innovative virksomheten som foregår på Rådstua Teaterhus er mangfoldig, inkluderende og en pådriver for utvikling i scenekunstfeltet. Rådstua Teaterhus har skapt et unikt og kreativt miljø i samspillet mellom erfarne scenekunstnere, unge talent og kreative barn og unge. Det inspirerer til nytenkning, åpenhet og skaper publikumsinteresse og sammenheng med samfunnet rundt.

Rådstua Teaterhus har en lang historie i Tromsø. Fra og være Rådhus, politistasjon og fengsel, til å bli det teaterhuset vi kjenner i dag. Huset har siden 70-tallet vært en viktig arena for det frie scenekunstfeltet i Tromsø (les husets historie fra 1864).

Rådstua Teaterhus er et samlingsted for utøvere og produsenter med høy kompetanse innenfor scenekunst og med en brukermasse som består av profesjonelle kunstnere, amatører og barn- og unge som jobber innenfor ulike genre. Huset er teatersenter og spillested for profesjonell scenekunst og visningssted for Den Kulturelle Skolesekken på både kommunalt og fylkeskommunalt nivå.

Rådstua Teaterhus er et empirebygg fra 1864 og er fredet etter kulturminneloven, og er et godt eksempel på fredning gjennom bruk. Tromsø kommune eier og driver huset.

I løpet av et år er Rådstua Teaterhus vertskap og arbeidsplass for et hundretalls scenekunstnere, kursdeltagere og arrangører i tillegg til at i overkant av 100 barn og unge fra Kulturskolen har ukentlige teaterøvelser i våre lokaler. Huset brukes også daglig som øvingslokaler for frilansmiljøet i Tromsø.

Teaterhuset har gjennom de siste 20 år skapt et unikt kreativt miljø i samspillet mellom profesjonelle scenekunstnere og unge talenter.

Rådstua har et særskilt ansvar for fri scenekunst i Tromsø Kommune, og samarbeider tett med RadArt - regional nettverksorganisasjon for scenekunstnere.


Jeg elsker det gule, vakre huset, midt i byen. Det gir meg kraft og mot bare å gå forbi, og vite at dere inne er det masse flotte folk jeg kjenner som jobber for at scenekunsten skal blomstre i nord
— Ida Løken Valkeapää, Scenekunstner (Bruker av Rådstua siden 2005)

Huset består av:

  • Kontor for ansatte

  • Provisoriet – Blackbox/produksjonslokale m/ publikumsamfi og teknisk utstyr

  • Speilsalen – øvingsrom/flerbruksrom

  • Møterom

  • Giisá, møteplass/utleie i underetasjen

  • 2. etasje er forbeholdt utleie av kontorlokaler til scenekunstmiljøet i Tromsø.


Booking

Rådstua Teaterhus leier ut lokaler midt i hjerte av Tromsø sentrum, med utsikt over Stortorget og Ishavskatedralen. Vi leier ut til scenekunstfeltet, både amatører og profesjonelle - men ønsker også kurs, konserter, filmfremvisninger og andre arrangementer velkommen. 


Tilskuddsordning

Rådstua Teaterhus tilbyr prosentvis reduksjon i leie av lokalene våre, på henholdsvis; Scenekunstnere med bostedsadresse i Nordland, Troms og Finnmark 75%, utdanningsinstitusjoner 30% og amatører 50%. Dette er en del av Tromsø Kommune sin satsing på scenekunst i Tromsø. Alle som benytter seg av tilskuddsordningen forplikter seg til å gjøre kjent at prosjektet/tiltaket er støttet av Rådstua Teaterhus, Tromsø Kommune. Logo lastes ned på vår hjemmeside.


Kulturarena, Tromsø Kommune

Rådstua Teaterhus utgjør sammen med Kulturhuset og Gáisi Språksenter, Tromsø kommunes enhet Kulturarena.

Enheten tilbyr kulturtilbud og fasiliteter for små og store kulturproduksjoner og arrangement.

Les mer om våre kollegaer nedenfor.

https://www.gaisi.org/
Gáisi språksenter har som hovedmål å være et lokalt- og regionalt kompetansesenter for hele Tromsø kommune og regionen for øvrig. Språksenteret skal være en aktiv pådriver for å ivareta, revitalisere, videreutvikle, dokumentere og formidle samisk språk og kultur, spesielt i de sjøsamiske områder.

https://kulturhuset.tr.no/
Huset er organisert for å kunne ta både små og store arrangement. Det er tre scener: Hovedscenen, lillescenen og Forum (husets foajé), samt et galleri i 2.etasje. Café Sånn er en fin møteplass før og etter arrangementene i Kulturhuset.